ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ BLOG

Αφίσες: διαχρονική μόδα

Αφίσα κύματος στην παραλία "Ocean Waves"

Αφίσες: διαχρονική μόδα

Οι αφίσες και τα πόστερ είναι συνδεδεμένα στο μυαλό των περισσοτέρων ανθρώπων με τα εφηβικά δωμάτια, τους νεανικούς έρωτες που είχαμε με celebrities ή ινδάλματα της εκάστοτε εποχής.

Και όμως, αυτό είναι ένα λανθασμένο στερεότυπο, μιας και οι αφίσες είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους διακόσμησης ενός σπιτιού. Κάθε χώρος, κάθε δωμάτιο, μπορεί να επενδυθεί και να ανεβεί καλλιτεχνικά ή στιλιστικά με μία αφίσα τοίχου. Η αφίσα αυτή μπορεί να είναι πλαισιωμένη με μια όμορφη κορνίζα  αλλά και χωρίς. Να είναι κρεμαστή σε κάποιο τοίχο ή απλά να στέκεται και να ακουμπάει πάνω σε κάποιο έπιπλο και γιατί όχι και στο πάτωμα.  Αυτό ακριβώς είναι και που κάνεις τις αφίσες  διαχρονικές. Δεν περιορίζουν την φαντασία και μπορεί ο καθένας να βρει την αφίσα που θα ταιριάξει στο διαμέρισμά του.

Τα θέματα; Απεριόριστα. Κυριολεκτικά, μπορείς να κρεμάσεις αφίσα με κάθε εικόνα που έχεις στο μυαλό. Από απλά μοτίβα μέχρι ολόκληρες πόλεις. Από διάσημα έργα του Καντίνσκι  ή του Βαν Γκονγκ μέχρι pop art αισθητική και αφίσες από κινηματογραφικούς ήρωες. Όλα μπορούν να αποτελέσουν λύση διακόσμησης για τον εκάστοτε χώρο που θα επιλέξετε.  Εξάλλου η δυνατότητα να κάνεις την δική σου προσωπική αφίσα που προσφέρουν τα περισσότερα καταστήματα σ’ αφήνει να μεγαλουργήσεις. Να βάλεις το δικό σου στίγμα σε αυτό που λέγεται τέχνη της αφίσας.

Ένας άλλος παράγοντας που θα πρέπει να σκεφτείτε εκτός απ’ την επιλογή θέματος είναι  και ο λόγος που θα κρεμάσετε την αφίσα ή το πόστερ. Είναι καθαρά και μόνο αισθητικός; Θέλετε μία αφίσα μόνο και μόνο για να σας φτιάχνει το κέφι;  Να σας εμπνεύσει;  Να σας χαλαρώσει;  Να σας κάνει να ονειροπολήσετε;  Τότε θα πρέπει να ρίξετε βάρος στο τι θα απεικονίζει η αφίσα. Αν όμως ο λόγος σας είναι κυρίως χρηστικός και η αφίσα χρειάζεται για να  εξυπηρετήσει κάποια συγκεκριμένη ανάγκη στο χώρο τότε πρέπει να δείτε άλλα πράγματα. Αρχικά το μέγεθος.  Αν θέλετε να καλύψετε μία επιφάνεια και δεν θέλετε να μπλεχτείτε με εργασίες και μαστορέματα, διαλέξτε μία αφίσα στο μέγεθος που χρειάζεται να καλύψετε και απλά τοποθετήστε την.  Απλό!

Για ό,τι χρήση όμως και να επιλέξετε την αφίσα ως διακόσμηση ένα είναι το σίγουρο:  Θα αυξηθεί η δημιουργικότητά σας.  Και μόνο που θα μπείτε στην διαδικασία να ψάξετε το θέμα και τους εναλλακτικούς ή μη τρόπους που θα την κρεμάσετε αυτό θα σας ανανεώσει ψυχικά και ίσως σας δώσει την ευκαιρία να μάθετε και περισσότερα πράγματα για τον εαυτό σας και για τις καλλιτεχνικές σας ανησυχίες.

Ξεκινήστε λοιπόν και μπείτε στην διαδικασία αναζήτησης χώρου, επιλέξετε το δωμάτιο του σπιτιού σας που νιώθετε ότι είναι λίγο αδιάφορο ή έχει ανάγκη από ανανέωση και ψάξτε να βρείτε την κατάλληλη αφίσα για να το διακοσμήσετε. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο και σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.