ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ BLOG

Wabi-Sabi style: Διακόσμησε το σπίτι σου με τρόπο που θα ζήλευε και η Μαρί Κόντο.

Wabi-Sabi style: Διακόσμησε το σπίτι σου με τρόπο που θα ζήλευε και η Μαρί Κόντο.

Ο όρος «wabi-sabi»έχει αρχίσει και ακούγεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια στο χώρο της διακόσμησης. Ίσως τον έχετε ακούσει από την γκουρού της διακόσμησης και της καθαριότητας Marie Kondo, η οποία κάνει πάταγο με τον τρόπο που τακτοποιεί τα σπίτια. Ίσως πάλι να το έχετε δει σε κάποιο περιοδικό διακόσμησης ή interiordesign. Ίσως πάλι να μην τον ξέρετε καν. Ώρα λοιπόν να τον μάθετε! Περί τίνος όμως πρόκειται;

Το Wabi-Sabi δεν αφορά αποκλειστικά την διακόσμηση, μιας και στην ουσία πρόκειται για ολόκληρη φιλοσοφία. Μία φιλοσοφία που έχει τις ρίζες της από πολύ παλιά, συγκεκριμένα απ’ την Ιαπωνία του 15ου αιώνα και που βασίζεται στην ομορφιά της απλότητας. Θα μου πείτε τι διαφορά έχει απ’ τον μινιμαλισμό;  Και όμως, το wabi-sabi σε αντίθεση με τον μινιμαλισμό, αγκαλιάζει τις ατέλειες, δέχεται και αποδέχεται την φθορά που δημιουργεί ο χρόνος στο πέρασμά του τόσο από έπιπλα, όσο και από αντικείμενα και όχι μόνο δεν την κρύβει, αλλά την αναδεικνύει.

Υπέροχη φιλοσοφία έτσι; Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά κάποια βασικά στοιχεία  πώς με απλές και οικονομικές λύσεις μπορούμε να διακοσμήσουμε με wabi-sabi στιλ το σπίτι ή το γραφείο μας.

  • Το παλιό έχει αξία

Το wabi-sabi μας προτρέπει όχι να αγοράζουμε καινούργια πράγματα που να μοιάζουν vintage αλλά ουσιαστικά να αγοράζουμε αντικείμενα τα οποία με το πέρασμα του χρόνου και μέσω της φθοράς που θα έχουν υποστεί θα αναδείξουν την ομορφιά τους.

  • Άσε στην άκρη το πλαστικό

Σε ένα χώρο με wabi-sabi διακόσμηση, δεν θα δούμε αντικείμενα που είναι φτιαγμένα από πλαστικό. Παντού κυριαρχεί η φύση. Ξύλο, πέτρα, γυαλί, μάρμαρο και γενικότερα οτιδήποτε είναι ανεπεξέργαστο. Προτιμήστε γυάλινα πιάτα για την κουζίνα σας, διακοσμήστε τον τοίχο σας με κορνίζες που είναι φτιαγμένες από ξύλο και όχι από πλαστικό.

  • Συνδέσου με την φύση

Δεν νοείται σπίτι που να ακολουθεί αυτή την τάση και να μην έχει στον εσωτερικό του χώρο κάποια γλάστρα ή κάποιο μικρό φυτό εσωτερικού χώρου. Βέβαια η γλάστρα πρέπει να είναι κεραμική ή ξύλινη, για τους λόγους που είπαμε παραπάνω. Αν τώρα δεν έχετε την δυνατότητα λόγω κάποιας αλλεργίας να έχετε αυτή την επιλογή, σκεφτείτε έξυπνα και διακοσμήστε τον χώρο σας έτσι ώστε να φέρετε την φύση με έμμεσο τρόπο στο σαλόνι σας. Πώς; Επιλέξτε να βάλετε μία ταπετσαρία τοίχου με θέμα την φύση ή κορνιζάρετε πίνακα με αντίστοιχο θέμα. Όπως και να έχει το φυσικό στοιχείο δεν πρέπει να λείπει επ’ ουδενί.

  • Καθαριότητα ναι, τελειότητα όχι

Όσο το σπίτι ή το γραφείο σας είναι καθαρό και μυρίζει φρεσκάδα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν υπάρχουν ατέλειες, όπως μία φθορά στο μάρμαρο ή ένα ξύλινο αντικείμενο που έχει φθαρεί. Αυτό μάλιστα το επιζητά η wabi-sabi φιλοσοφία. Έχετε ένα κεραμικό βάζο το οποίο έχει σπάσει σε μία άκρη; Μην το βάλετε στο ντουλάπι, κάντε το πρωταγωνιστή του χώρου. Σύμφωνα με την wabi-sabi σκέψη αυτό δείχνει ότι το συγκεκριμένο βάζο έχει ιστορία, έχει περάσει και έχει διατηρηθεί παρά τον χρόνο και αυτό αμέσως του δίνει αξία.

  • Η υφή παίζει και αυτή τον ρόλο της

Η ύπαρξη ακατέργαστων υφών πάντα δίνει άλλη ομορφιά σε μία λιτή αισθητική. Πώς όμως να τις δημιουργήσετε; Επιλέξτε να ντύσετε τους τοίχους σας με διαφορετικό texture από απλά βαμμένους μεν, αλλά λείους τοίχους δε.  Έτσι θα δημιουργήσετε μία πιο άγρια υφή και θα δώσετε άλλο ενδιαφέρον στον βαρετό τοίχο σας.

Μην χάνετε χρόνο. Εξερευνήστε την wabi-sabi φιλοσοφία και πειραματιστείτε πάνω στην διακόσμηση του χώρου σας. Αφεθείτε στην απλότητα και αγκαλιάστε την φθορά που δημιουργεί ο χρόνος, προσθέτοντας πάντα και το προσωπικό σας στίγμα.