ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ BLOG

Οι  πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την βιβλιοδεσία – «καρφίτσα»

Βιβλιοδεσία με καρφίτσα για τις εκτυπώσεις σας

Οι  πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την βιβλιοδεσία – «καρφίτσα»

1) Γιατί ονομάζεται βιβλιοδεσία – «καρφίτσα»;

Το όνομα μπορεί να ακούγεται περίεργο για μια διαδικασία βιβλιοδεσίας που τοποθετεί συρμάτινα συρραπτικά μέσα σε φύλλα χαρτιού, αλλά στη βιομηχανία της εκτύπωσης χρησιμοποιείται για να δηλώσει το πώς μοιάζει το αντικείμενο στο οποίο γίνεται η συρραφή των σελίδων. Αυτό το μεταλλικό αντικείμενο που συρράπτεται μοιάζει με καρφίτσα. Εξ’ ου και η ονομασία του.

2) Πώς είναι κατασκευασμένο ένα έντυπο που χρησιμοποιεί την βιβλιοδεσία «καρφίτσα»;

Για να επεξηγήσουμε τη διαδικασία κατασκευής, ας χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα ενός τέτοιου φυλλαδίου. Οι σελίδες και το εξώφυλλο αυτού του φυλλαδίου γίνονται από φύλλα που διπλώνουν στα μισά. Τα διπλωμένα αυτά φύλλα  είναι ένθετα το ένα μέσα στο άλλο και στη συνέχεια συρράπτονται μαζί κατά μήκος της διπλωμένης πτυχής. Αυτή η διπλωμένη πτυχή αποτελεί τη «σπονδυλική στήλη»εντύπου. Κάθε διπλωμένο φύλλο που είναι στο μισό λοιπόν, δημιουργεί τέσσερις σελίδες του εντύπου.

Αφού εκτυπωθούν οι σελίδες και το εξώφυλλο, μερικώς διπλωμένες και ενωμένες μεταξύ τους αυτές συνδέονται μεταξύ τους. Στη συνέχεια, οι σελίδες και το εξώφυλλο διπλώνονται στενότερα για να δημιουργήσουν το ενιαίο έντυπο. Στο τελικό βήμα, οι ανοιχτές άκρες κόβονται όπως απαιτείται για ένα ομοιόμορφο και σωστό αποτέλεσμα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το εξώφυλλο ενός εντύπου με βιβλιοδεσία – «καρφίτσα»,  δημιουργείται από διαφορετικό χαρτί από τις εσωτερικές σελίδες. Το κάλυμμα είναι συχνά βαρύτερο, πιο στιλπνό ή με διαφορετική υφή από τις εσωτερικές σελίδες.

3) Ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός σελίδων που μπορεί να γίνει η συγκεκριμένη βιβλιοδεσία;

Από τη φύση της, η βιβλιοδεσία «καρφίτσα»,  απαιτεί ο αριθμός των σελίδων του εντύπου  να είναι πολλαπλάσιοςτου αριθμού 4. Αυτό σημαίνει ότι το ελάχιστο μέγεθος ενός τέτοιου εντύπου είναι 8 σελίδων. Γιατί 8; Γιατί 4 σελίδες ο αριθμός του εξωφύλλου και 4 των εσωτερικών σελίδων.

4) Και αντίθετα, ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός σελίδων;

Ο μέγιστος αριθμός σελίδων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πάχος του χαρτιού που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του εντύπου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συνδετήρες(καρφίτσες) μπορούν να φιλοξενήσουν φύλλα συγκεκριμένου πάχους.

Κατά γενικό κανόνα, 80 σελίδες ή λιγότερο θα παράγουν κανονικά ένα ωραίο επίπεδο φυλλάδιο. Αν το χαρτί που χρησιμοποιείται για τις σελίδες είναι πολύ λεπτό, μπορείτε να φτιάξετε έντυπα μέχρι και 100 σελίδες περίπου. Μόλις ο αριθμός σελίδων ενός φυλλαδίου ξεπεράσει το όριο τότε θα πρέπει να επιλεχθεί μία διαφορετική μέθοδος για την βιβλιοδεσία του.

5) Πόσα συρμάτινα συρραπτικά («καρφίτσες») χρησιμοποιούνται με τη μέθοδο αυτή;

Στο 99% των περιπτώσεων, χρησιμοποιούνται δύο συνδετήρες για να ασφαλίσουν το κάλυμμα και τις σελίδες. Σε περιπτώσεις μεγάλων φυλλαδίων ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες «καρφίτσες» για την σωστή συρραφή. Αν αντίθετα τα έντυπα είναι πολύ μικρά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και 1 καρφίτσα για την βιβλιοδεσία τους.

6) Μπορεί η βιβλιοδεσία – «καρφίτσα» να χρησιμοποιηθεί για έντυπα πολύ μικρών ή πολύ μεγάλων διαστάσεων;

Η μέθοδος αυτή, λειτουργεί  με όλες σχεδόν τις διαστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των μίνι-εντύπων και των υπερμεγέθων. Η βιβλιοδεσία  – «καρφίτσα» έχει επίσης το πλεονέκτημα να εφαρμόζεται το ίδιο καλά με κάθε προσανατολισμό.

7)Αυτή η μέθοδος είναι η φθηνότερη όσο αφορά την βιβλιοδεσία;

Ναι. Η βιβλιοδεσία «καρφίτσα» είναι η λιγότερο δαπανηρή μέθοδος για τη δημιουργία εντύπων. Παρά το χαμηλό κόστος και τη σχετική απλότητα, αυτή η μέθοδος παράγει ένα πολύ επαγγελματικό έγγραφο. Πράγμα που την καθιστά ακόμα περισσότερο ελκυστική.

8) Ποιοι τύποι εντύπων προτιμώνται για την βιβλιοδεσία «καρφίτσα»;

Τα έντυπα που συνήθως επιλέγει κάποιος για να τα «δέσει» με «καρφίτσα»,  περιλαμβάνει:  καταλόγους, εγχειρίδια, φυλλάδια, φυλλάδια πολλαπλών σελίδων,ενημερωτικά δελτία, κόμικς, βιβλία ζωγραφικής, περιοδικά, ημερολόγια τοίχου και αποστολείς αλληλογραφίας.

9) Ποια είναι τα κύρια πλεονεκτήματα τηςσυγκεκριμένης βιβλιοδεσίας ;

  • Είναι η λιγότερο δαπανηρή μέθοδος βιβλιοδεσίας.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μικρές ή μεγάλες παραγωγές.
  • Αυτή η μέθοδος λειτουργεί πολύ καλά και για λίγα φύλλα.
  • Επιτρέπει τη δημιουργία εντύπων σε ένα ευρύ φάσμα μεγεθών.
  • Προσθέτει ελάχιστο όγκο ή βάρος στην εκτύπωση, επομένως είναι ιδιαίτερα καλή για έντυπα που θα σταλούν ταχυδρομικά.