ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ BLOG

Καθαρισμός ταπετσαρίας τοίχου: Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο

Καθαρισμός ταπετσαρίας τοίχου: Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο

Οι ταπετσαρίες τοίχου είναι μία αγαπημένη και εξαιρετική διακοσμητικά  λύση τόσο για το σπίτι όσο και για τον χώρο εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί τις προτιμούν, καθώς έχει πολλά πλεονεκτήματα τόσο από άποψη στιλ όσο και από οικονομική. Είναι συνηθισμένο να γίνονται ακόμα εκτυπώσεις ταπετσαρίας και  σε επαγγελματικούς χώρους και μη χώρους.  Τι γίνεται όμως όταν φτάνει η ώρα που θα χρειαστεί να καθαριστεί η ταπετσαρία;

Αρκετοί, φοβούμενοι ότι είναι δύσκολος ο καθαρισμός διστάζουν να αγοράσουν ταπετσαρίες τοίχου. Και όμως, αυτός είναι ένας μεγάλος μύθος, αρκεί φυσικά να έχετε τις κατάλληλες γνώσεις και πληροφορίες που χρειάζονται ώστε να μείνουν αναλλοίωτοι. Πάμε λοιπόν να δούμε τι πρέπει να προσέξετε πριν καθαρίσετε τους τοίχους με ταπετσαρίες.

·       Γνωρίζετε το υλικό κατασκευής της ταπετσαρίας τοίχου

Πριν ξεκινήσετε να καθαρίσετε τη ταπετσαρία που έχετε τοποθετήσει στον τοίχο σας, φροντίστε να μάθετε από τι υλικό είναι φτιαγμένη. Είναι ταπετσαρίες βινυλίου; Αν ναι, τότε είστε τυχεροί διότι είναι οι πιο εύκολες στο καθάρισμα, καθώς, το επιπλέον στρώμα βινυλίου που έχουν, επιτρέπει τον καθαρισμό τους είτε με σκούπα είτε ακόμα και με πλυστικά μέσα. Αν πάλι είναι χάρτινες, τότε θα πρέπει να δείτε τι επένδυση έχουν. Όσο πιο απλό είναι το υλικό, τόσο πιο δύσκολος καθίσταται και ο καθαρισμός των ταπετσαριών.

·       Ενημερωθείτε απ’ τον κάθε κατασκευαστή ξεχωριστά

Η παραπάνω συμβουλή είναι γενική, αλλά πάντα εκείνος που γνωρίζει καλύτερα τη σύνθεση της ταπετσαρίες και άρα και τον σωστό καθαρισμό της, είναι ο κατασκευαστής. Αν λοιπόν θέλετε να είστε απολύτως σίγουροι ότι η ταπετσαρία σας δε θα φθαρεί από ενδεχόμενο καθαρισμό, τότε φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή ή με τον μαγαζί το οποίο την προμηθευτήκατε. Εκείνοι θα σας κατατοπίσουν πλήρως και ενδεχομένως να σας προτείνουν και επιπλέον λύσεις που μπορεί να αφορούν το συγκεκριμένο προϊόν. Αυτή η λύση είναι επιβεβλημένη όταν το υλικό της ταπετσαρίας δεν είναι κοινό (π.χ. φελλός)

·       Από τι βρωμιά θέλετε να απαλλαχθεί η ταπετσαρία τοίχου

Όταν ο καθαρισμός δεν είναι μόνο από σκόνη, αλλά έχετε ρίξει κάτι κατα λάθος πάνω στην ταπετσαρία σας, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να μάθετε πώς καθαρίζεται ο συγκεκριμένος λεκές. Αν είναι λάδι, είναι πολύ πιθανό να φύγει με διαφορετικό τρόπο από ένα ποτήρι κρασί κ.λ.π. Αν τώρα είναι μόνο σκόνη, τότε υπάρχει η λύση της ηλεκτρικής σκούπας αλλά και διάφορες πρακτικές όπως π.χ. η ψίχα ψωμιού. Τρίβοντας λίγο ψίχα ψωμιού πάνω στην ταπετσαρία, θα απαλλαγείτε εύκολα και χωρίς κόπο από τις σκόνες που μπορεί να έχουν κατακαθίσει πάνω της. Αν όμως ο λεκές ανήκει σε μία πιο δύσκολη κατηγορία, τότε το ιδανικό είναι να ρωτήσετε απευθείας τον κατασκευαστή.

·       Κρατάτε τον χώρο γενικά καθαρό

Το να διατηρείτε τα δωμάτια του σπιτιού σας που έχουν ταπετσαρίες, μακριά από σκόνες, θα σας βοηθήσει στο να υπάρχει μεγαλύτερη περίπτωση να γεμίσει και η ταπετσαρία σας με μεγάλη ποσότητα σκόνης. Δώστε προτεραιότητα στον καθαρισμό των δωματίων που έχουν ταπετσαρίες στους τοίχους τους και θα δείτε ότι η μικρή ποσότητα σκόνης που θα τις καλύπτει θα είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμη με απλά μέσα, όπως είναι ένα στεγνό πανί καθαρισμού.

·       Να είστε προσεκτικοί στις κινήσεις σας

Ό,τι υλικό και αν είναι η ταπετσαρία σας, φροντίστε να κάνετε απαλές κινήσεις όταν προβαίνετε στον καθαρισμό της. Το ότι η ταπετσαρία σας είναι ανθεκτική ακόμα και στο πλύσιμο, δεν αλλάζει το γεγονός ότι για να πλυθεί σωστά θέλει προσοχή. Μία καλή συμβουλή θα ήταν, πριν δοκιμάσετε να καθαρίσετε τον τοίχο σας για πρώτη φορά, να δοκιμάσετε λίγο σε μία μικρή ακριανή επιφάνεια. Έτσι σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά να μπορέσετε να καλύψετε τη ζημιά.

Όλες οι παραπάνω συμβουλές δεν είναι ο κανόνας και η κάθε περίπτωση καθαρισμού είναι ξεχωριστή. Γι’ αυτό το λόγο η καλύτερη και η ιδανικότερη λύση θα πρέπει να λαμβάνεται για την κάθε ταπετσαρία τοίχου ξεχωριστά, ώστε το αποτέλεσμα να σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους.