ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ BLOG

Γιατί η βιβλιοδεσία-καρφίτσα, απαιτεί ο αριθμός σελίδων του εντύπου σας να είναι πολλαπλάσιος του 4

Έντυπο πολυσελιδο με βιβλιοδεσία καρφίτσα

Γιατί η βιβλιοδεσία-καρφίτσα, απαιτεί ο αριθμός σελίδων του εντύπου σας να είναι πολλαπλάσιος του 4

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος βιβλιοδεσίας των φυλλαδίων είναι γνωστή ως βιβλιοδεσία-καρφίτσα. Την συγκεκριμένη μέθοδο την συναντάμε συχνά γιατί εκτός των άλλων είναι και οικονομική καθώς χρησιμοποιεί τυπωμένα φύλλα που είναι διπλωμένα και ενωμένα το ένα μέσα στο άλλο και στη συνέχεια συραμμένα μέσω της γραμμής δίπλωσης με συρμάτινα συρραπτικά. Οι συνδετήρες περνούν από τη διπλωμένη πτυχή από το εξωτερικό και συγκρατούνται μεταξύ των κεντρικών σελίδων.

Τα συρραπτικά αυτά είναι 2 ειδών. Είτε η απλή καρφίτσα, είτε η καρφίτσα «ωμέγα». Η καρφίτσα «ωμέγα» έχει πάρει το όνομα της απ’ το γράμμα, καθώς το σχήμα της καρφίτσας μοιάζει με το τελευταίο γράμμα της αλφαβήτου.Τα έντυπα που χρησιμοποιούν την καρφίτσα «ωμέγα» , χρησιμεύουν σε εταιρείες που θέλουν να αρχειοθετούν τα έντυπά τους.

Όποια όμως και απ’ τα δύο αυτά είδη επιλέξετε για να «δέσετε» τα έντυπά σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η μέθοδος αυτή πρέπει για να  γίνει σωστά, το τελικό έντυπο να έχει αριθμό σελίδων που θα είναι πολλαπλάσιο του 4. Π.χ. δεν μπορεί να γίνει βιβλιοδεσία σε ένα έντυπο με 11 σελίδες, αλλά μπορεί με 12.

Πάμε τώρα να δούμε γιατί είναι απαραίτητο να γίνει αυτό.

Δεδομένου ότι κάθε διπλωμένο φύλλο που έχει ενωθεί μέσα στο τελικό φυλλάδιο θα σχηματίσει τέσσερις σελίδες του φυλλαδίου, δεν είναι δυνατή η δημιουργία φυλλαδίου 7 σελίδων, 11 σελίδων ή 27 σελίδων. Η μόνη εφικτή λύση για  φυλλάδια με την συγκεκριμένη ραφή είναι4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32 σελίδες κ.ο.κ. Ακόμη και αν μια σελίδα του φυλλαδίου είναι κενή, εξακολουθεί να μετράει ως σελίδα.Αν το χαρτί που χρησιμοποιείται στο εσωτερικό είναι το ίδιο με αυτό του εξωφύλλου, τότε στον υπολογισμό του τελικού εντύπου θα πρέπει να προσθέσουμε και τις 4 σελίδες του εξωφύλλου. Σε διαφορετική περίπτωση  θα πρέπει να υπολογίσουμε ξεχωριστά το περιεχόμενο και ξεχωριστά το εξώφυλλο ως τετρασέλιδο.

Η βιβλιοδεσία – καρφίτσα, προτιμάται για έντυπα τα οποία είναι συνήθως μέχρι 80 σελίδες. Ο περιορισμός αυτός προκύπτει απ’ την ιδιομορφία που υπάρχει στην συρραφή καθώς ο όγκος αυξάνεται πολλαπλασιαστικά με αποτέλεσμα αν το φυλλάδιο ή το έντυπο είναι μεγαλύτερο από 80 σελίδες τότε υπάρχει η πιθανότητα να μην «δέσει» καλά η καρφίτσα και έτσι να μην έχετε το απαιτούμενο αποτέλεσμα. Σε αυτή την περίπτωση η καλύτερη λύση θα ήταν να διαλέξετε διαφορετική μέθοδο βιβλιοδεσίας ή αν θέλετε απαραιτήτως την βιβλιοδεσία – καρφίτσα, να επιλέξετε χαρτί με μικρότερο πάχος.

Συνοπτικά, αν και υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι βιβλιοδεσίας, η συγκεκριμένη μέθοδος με την «καρφίτσα», είναι αυτή που προτιμάται κατ’ εξοχήν απ’ όσους θέλουν να εκτυπώσουν τα έντυπα τους με έναν καλαίσθητο αλλά ταυτόχρονα και οικονομικό τρόπο. Εκείνο όμως που θα πρέπει να προσέξετε, εφόσον επιλέξετε την «καρφίτσα», είναι ο αριθμός των σελίδων που θα πρέπει να είναι πολλαπλάσιο του 4. Σε διαφορετική περίπτωση, το αποτέλεσμα που θα έχετε στα χέρια σας, δεν θα είναι το επιθυμητό.