ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ BLOG

8 κοινά λάθη όταν δημιουργείτε μακέτες για εκτύπωση

Ξακρίσματα σε κάρτα

8 κοινά λάθη όταν δημιουργείτε μακέτες για εκτύπωση

Η δημιουργία μακετών που θα γίνουν εκτυπώσεις απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια καθώς και μια πρακτική γνώση της διαδικασίας εκτύπωσης.

Φυσικά, κανείς δεν έχει την πρόθεση να υποβάλλει ένα προβληματικό αρχείο, αλλά υπάρχουν λάθη που γίνονται συχνά τόσο από αρχάριους όσο και από έμπειρους γραφίστες.

Δυστυχώς, από τα απλά μέχρι τα πιο σύνθετα λάθη, μπορούν να δημιουργηθούν καθυστερήσεις και να προσθέσουν έξοδα σε ένα έργο.

Οι ειδικοί με εμπειρία χρόνων στον χώρο της εκτύπωσης και των γραφικών τεχνών, έχουν αναφερθεί πολλές φορές σε λάθη που γίνονται κατά τη διαδικασία της μετατροπής ενός ψηφιακού αρχείου σε έντυπο. Παρακάτω θα βρείτε τα 8 συχνά λάθη που γίνονται, ώστε να τα αποφύγετε, και να δημιουργήσετε αρχεία που δεν θα περιέχουν προβλήματα….

1) Τα σημάδια κοπής λείπουν ή έχουν τοποθετηθεί εσφαλμένα: Τα σημάδια κοπής (cropmarks) είναι μικρές λεπτές γραμμές που τοποθετούνται και στις τέσσερις γωνίες μιας μακέτας για να υποδείξουν που θα κόψει το μαχαίρι. Το αρχείο εκτυπώνεται συνήθως σε μεγαλύτερων διαστάσεων χαρτί από ότι το επιθυμητό τελικό μέγεθος. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τα σημάδια κοπής ως οδηγό, το χαρτί κόβεται στο τελικό του μέγεθος. Τα σωστά τοποθετημένα σημεία κοπής είναι πολύ σημαντικά επειδή εξασφαλίζουν ότι το τελικό έγγραφο είναι κομμένο στις σωστές διαστάσεις.

2) Ακατάλληλη ρύθμιση Ξακρίσματος: Το ξάκρισμα (bleed) σημαίνει απλά επέκταση του σχεδίου τουλάχιστον 0,32 εκατοστά πέρα από τα σημάδια κοπής. Αυτές οι εκτεταμένες περιοχές (bleeding areas), κόβονται από το τελικό αρχείο και έτσι το μελάνι καλύπτει όλη την επιφάνεια του χαρτιού χωρίς να υπάρχει καμία μη τυπωμένη περιοχή στις άκρες.

 3) Το μέγεθος του αρχείου είναι ακατάλληλο: Η υποβολή ενός αρχείου έργου που είναι Α4 και που θέλετε να εκτυπωθεί ως Α5 θα δημιουργήσει περιττούς πονοκεφάλους (πχ αν μικρύνει το αρχείο η γραμματοσειρά μπορεί να μην είναι ευανάγνωστη). Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μακέτα θα χρειαστεί να επαναδιαμορφωθεί πλήρως στο διαφορετικό μέγεθος, γεγονός που μπορεί να προσθέσει περισσότερο χρόνο και άρα κόστος, στο τελικό αποτέλεσμα. Για να αποφύγετε καθυστερήσεις και πρόσθετες χρεώσεις, δημιουργήστε πάντα το αρχείο που θέλετε να εκτυπωθεί, σύμφωνα με το τελικό μέγεθος του έργου.

4) Χρώματα που έχουν οριστεί σε RGB αντί για CMYK: Τα χρώματα που βλέπετε στην οθόνη του υπολογιστή σας είναι χρώματα RGB, όπως και τα χρώματα που παράγονται από σαρωτές, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και ορισμένους επιτραπέζιους εκτυπωτές. Τα χρώματα RGB είναι μείγμα κόκκινης, πράσινης και μπλε απόχρωσης. Ωστόσο, οι εμπορικοί εκτυπωτές δημιουργούν έγχρωμα έγγραφα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο CMYK 4-ColorProcess (δηλαδή κυανό, ματζέντα, κίτρινο και μαύρο). Έτσι, κατά το σχεδιασμό ενός έργου για εκτύπωση CMYK, βεβαιωθείτε ότι έχετε ρυθμίσει το αρχείο σας στη λειτουργία χρώματος CMYK. Διαφορετικά, τα αρχεία που υποβάλλονται ως RGB θα πρέπει να μετατραπούν σε CMYK πριν από την εκτύπωση. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανόν η απόδοση των τελικών χρωμάτων να είναι διαφορετική απ’ αυτή που θα περιμένατε.

5) Χαμηλή ανάλυση εικόνας: Για τα έντυπα, οι εικόνες πρέπει να είναι τουλάχιστον 300 dpi για μία καλή ευκρίνεια. Για poster ή μεγάλου μεγέθους αρχεία μια ανάλυση 100 με 150  είναι κατάλληλη. Μην χρησιμοποιείτε αυθαίρετα εικόνες από τον ιστό επειδή συνήθως είναι χαμηλής ανάλυσης. Οι εικόνες αυτές ενδέχεται να εμφανίζονται με περισσότερο sharp στην οθόνη του υπολογιστή σας, αλλά οι περισσότερες θα εμφανιστούν τραχιές και θολές όταν εκτυπωθούν.

6) Ανεπαρκής αντίθεση μεταξύ κειμένου και φόντου: Βεβαιωθείτε ότι το κείμενο σας έχει καλή αντίθεση με το φόντο. Επίσης, αποφύγετε τη χρήση μικρού ή λεπτού κειμένου … ειδικά αν το κείμενο είναι λευκό σε έγχρωμο φόντο.

7) Μην αφήνετε πολύ μικρά περιθώρια Είναι σημαντικό να μην απαλείφετε εντελώς τα περιθώρια μεταξύ των εικόνων. Αν και εξαιρετικά στενά περιθώρια θα σας επιτρέψουν να χωρέσετε περισσότερο περιεχόμενο σε μια σελίδα, η διάταξη δεν θα είναι ελκυστική. Επίσης, πολλά εκτυπωμένα μέρη έχουν υποστεί trim κατά τη διάρκεια της παραγωγής, επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρούνται σημαντικές πληροφορίες μέσα στις γραμμές που γίνεται το trimming (trimedges). Αν δεν προσέξετε αυτή τη λεπτομέρεια, μέρος των εικόνων ή του κειμένου μπορεί να αποκοπεί και το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι αυτό που θα θέλατε.

8) Θέματα Ορθογραφίας και Γραμματικής: Βεβαιωθείτε ότι εξετάσατε λεπτομερώς το αρχείο σας για τυχόν ορθογραφικά και γραμματικά λάθη πριν το στείλετε για εκτύπωση. Μην διστάσετε να το δείξετε και σε άλλους ώστε να ελέγξουν ότι όλα είναι σωστά γραμμένα. Μην διακινδυνεύετε να ανατυπώσετε κάτι επειδή προηγουμένως δεν το είχατεδει προσεκτικά.